Huawei a creat, în sfârșit, procesorul care să facă telefoanele inteligente

de: Răzvan Băltărețu
16 10. 2017

Huawei Mate 10 Pro vine cu Kirin 970. Poate numele și cifrele nu-ți spun nimic, dar acesta e unul dintre punctele tari ale telefonului.

Cum lumea tehnologiei se uită la Steve Jobs ca la un zeu, o să încep cu un citat de la el: dacă îți pasă de software, îți faci singur hardware. E din vremea în care Apple se ocupa de computere, aplicații desktop și sisteme de operare, dar este o filosofie preluată cu succes pe iPhone. Acum, Huawei preia ideea asta pe Android și arată în Mate 10 Pro cel mai bun procesor al său.

În ultimii 10 ani, Kirin a fost în continuă dezvoltare. În ultimii doi ani, lumea a devenit tot mai interesată de inteligența artificială, așa că nici acesta nu e departe de ea. În fapt, este primul CPU pentru smartphone care e capabil să folosească algoritmi de AI. Unitatea responsabilă de asta se numește NPU (Neural Network Processing Unit) și impactul va fi direct în cum arată pozele, cum sunt stocate datele, cum este administrat consumul de energie și cum funcționează aplicațiile acum și peste doi ani.

În 2016, Huawei a venit cu promisiunea că telefoanele sale vor rămâne la fel de rapide ca în prima zi și după aproape doi ani. „Born fast, stays fast“ era mottoul. Acum e totul despre viteză și despre eficiență. Kirin 970 vine cu opt nuclee, până la 2,36GHz, 6GB de memorie RAM și Cat18 pentru viteze la net de până la 1,2Gbps. E totul despre viteză și una pe care chiar s-o simți.

Huawei Mate 10 Pro vine cu un procesor dedicat cantității mari de date care ne definesc

Când a prezentat Kirin 970 la Berlin, Bruce Lee, vicepreședinte global pentru divizia de telefoane, Huawei, a spus că odată cu big data, telefonul va fi în stare să înțeleagă mai bine obiceiurile utilizatorilor și compania să dezvolte funcționalități de voce și de imagistică mai bune în telefon. „Putem avea un răspuns mai rapid, pentru că nu mai e nevoie să încărcăm datele de pe dispozitiv în cloud, pentru calcule, apoi să le retrimitem către dispozitiv. Iar calculul pe dispozitiv înseamnă și că putem proteja mai bine intimitatea utilizatorilor [fără să avem date pe server]“, a mai spus acesta atunci.

Acum, aproape o lună mai târziu, Huawei Mate 10 Pro promite rezultate în zona de imagistică. Ca hardware are la dispoziție două camere – 20MP și 12MP – cu f/1.6, dar procesorului i-au fost date spre analiză peste 100 de milioane de imagini din care să înțeleagă cum exact să surprindă anumită cadre. În urmă cu un an, Google Pixel impresiona prin calitatea foto bazată tot pe procesare software. Acum, Huawei are șanse să ducă ideea aceea mai departe, că are și hardware și software.

Datorită NPU din Kirin 970, telefonul este cu 25% mai rapid și cu 50% mai eficient. Dintr-o baterie de 4.000 mAh ar putea livra o autonomie de până la două zile, încărcarea e rapidă, iar elementele din poze vor fi înțelese separat pentru defocalizare mai precisă și pentru culori mai bine redate. Dar Huawei a mai făcut ceva. A colaborat cu Microsoft pentru a integra traducerea dezvoltată în aplicația Translator în procesorul său. Astfel, rezultatul ar trebui să fie mai rapid și mai eficient.

Huawei Mate 10 Pro este și un computer ultra portabil

În susținerea idee că este o „mașinărie inteligentă“, Huawei face din Mate 10 Pro un computer ultra portabil. Conectezi telefonul la un monitor și obții un desktop pe care să lucrezi cu tastatură și mouse. Cuplează ideea asta cu promisiunea că dezvoltatorii de aplicații vor avea acces la software de dezvoltare pentru Kirin 970 și atunci ar trebui să vedem câteva capabilități bine folosite în următorul an.

Huawei a prezentat și câteva comparații pe care le-a făcut între telefonul său și altele rivale, cum ar fi iPhone 7 Plus și Samsung Galaxy S8. De exemplu, Kirin 970 poate analiza 2.005 imagini într-un minut, Galaxy S8 doar 50. În aceste cifre poți vedea și cam care este viitorul noii platforme Huawei: are nevoie de aplicații, pentru că hardware a livrat acum. Oferă o utilizare mai bună a spectrului GSM cu 256-QAM, viteză prin Cat18 și 4×4 MIMO, iar performanța în teste sintetice pare să fie reală.

Ce mai lipsește acum pentru Huawei Mate 10 Pro este „a killer app“. Ca la orice gadget, trebuie și un produs pe care oamenii să-l înțeleagă și de care să devină cât de cât dependenți. De exemplu, traducerea poate fi unul. Sau pozele foarte bune. Viteza este, mai mereu, o chestiune de percepție și de obișnuință, dar o aplicație, cum ar fi una de realitate augmentată, e puțin altceva. Oricum, acesta e Kirin 970 și poate singurul care să te facă să fii interesat de procesorul din telefonul tău după multă vreme.